Αρωματικό βότανο, χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό του λικέρ βενεδικτίνη και στις ξιδάτες ελιές. Φημισμένο στη Μεσόγειο το θυμαρίσιο μέλι, μια που οι μέλισσες αγαπούν ιδιαίτερα το θυμάρι. Στην αρχαία Ελλάδα το θυμάρι καίγονταν σαν θυμίαμα στους ναούς. Εχει αντισηπτικές και αναισθητικές ιδιότητες και μια ποικιλία του,
η Thymus Herba-barona έχει άρωμα όμοιο με αυτό του κύμινου. Διαλύματα
θυμαριού με σαπούνι χρησιμοποιούσαν οι χειρουργοί για την απολύμανση
τών χεριών. Χρησιμοποιούνται κυρίως τα αποξηραμένα φύλλα του, τα οποία έχουν καφεπράσινο χρώμα, καθώς και τα άνθη του. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα σε μια μεγάλη ποικιλία φαγητών όπως τα ψάρια, τα κρέατα, τις σάλτσες, τις σούπες, τα λαχανικά, τις σαλάτες, τη φρέσκια ντομάτα, σε ζυμαρικά, σε τυριά, στα αυγά ακόμη και στο βούτυρο. Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση του αιθέριου ελαίου μαζί με αλκοόλ
γιατί αυτό αυξάνει την απορροφητικότητά του και μπορεί να αποδειχθεί
επικίνδυνο. Σύμφωνα μάλιστα με λαϊκούς θεραπευτές το άγριο θυμάρι μπορεί
να βοηθήσει έναν αλκοολικό να κόψει το ποτό προκαλώντας του εμετό, διάρροια,
εφίδρωση, δίψα και αποστροφή για το αλκοόλ. |