Λεβάντα

 
 

Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Lavandula Vera, γνωστό και ως λαμπρή ή χαμολίβανο. Φυτό πολυετές, ποώδες και θαμνώδες με γκριζοπράσινα φύλλα, τα οποία καλύπτονται από λευκό τρίχωμα και μπλε ή μοβ άνθη που βρίσκονται στην κορυφή των βλαστών διαταγμένα σα στάχυα. Ολα τα μέρη του φυτού καλύπτονται από μικροσκοπικές τρίχες, οι οποίες διαθέτουν ελαιοφόρους αδένες, στους οποίους οφείλεται και το πολύ χαρακτηριστικό άρωμά του. Ανθίζει από τον Απρίλιο ως τον αύγουστο. Συναντιέται από την Ινδία μέχρι την Αμερική, στη Νότια Ευρώπη και σε όλες τις Μεσογειακές χώρες, σε υψόμετρα από 700 έως 1000 μέτρα.

Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας λαμβάνεται μέσω απόσταξης και είναι άχρωμο ή κίτρινο. Η ζήτησή του είναι τόσο μεγάλη ώστε στη Γαλλία παράγονται κάθε χρόνο 1,5-2 χιλιάδες τόνοι. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στην παρασκευή καλλυντικών αλλά και κάποια "κατώτερα" έκδοχα του στη ζωγραφική της πορσελάνης, στη σαπωνοποιία, στην παρασκευή βερνικιών και στον αρωματισμό διαφόρων προϊόντων.

Από την αρχαιότητα αποδίδονται στη λεβάντα φαρμακευτικές ιδιότητες αλλά και αφροδισιακές. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι δε, τη χρησιμοποιούσαν στα λουτρά.

Οι σπόροι της είναι κάπως πικροί και καυτεροί και στη μαγειρική χρησιμοποιούνται περισσότερο μαγειρεμένοι.

Το αιθέριο έλαιό της σε μεγάλες δόσεις είναι ναρκωτικό και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί άφοβα εξωτερικά για την αντιμετώπιση τής πιτυρίδας.

Άλλα μπαχαρικά

Πηγή: www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.http://www.hungry.gr/index.asp