EJ2.jpg (52233 bytes)
Επιστροφή

Η γνώμη των Ευρωπαίων πάνω στο ερώτημα της βίας μέσα στην οικογένεια κατά των γυναικών.

 

Μια έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής καμπάνιας ευαισθητοποίησης ενάντια στην οικογενειακή βία.

 

 

 

 

Οκτώβριος 1999

 

Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ
ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Πραγματοποιήθηκε για τον Τομέα Πληροφόρησης Γυναικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Της Christine Kotarakos INRA (EUROPE) – EC.O.S.A.

Οκτώβριος 1999

logoel.jpg (11623 bytes)

Αυτό το εγχειρίδιο είναι μια εκτίμηση των βασικών αποτελεσμάτων της σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωβαρόμετρου 51.0.

Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις 12 Μαρτίου ως τις 4 Μαίου 1999, υπό το γενικό συντονισμό του ΙΝRA (EUROPE) – Γραφείου Ευρωπαϊκού Συντονισμού, στις Βρυξέλλες

Οι τεχνικές διευκρινήσεις περιέχονται σε παράρτημα. Η πλήρης αναφορά που παρουσιάζει το σύνολο των αποτελεσμάτων αυτής της μελέτης είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα europa της Επιτροπής στην ακόλουθη διεύθυνση:

http://europa.eu.int/comm/dg10/women/violence/index3_fr.html

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει καμμία ευθύνη για το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου.

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν σε αυτή τη μελέτη μπορείτε να επικοινωνήσετε:

Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τομέας Πληροφόρησης Γυναικών

Τηλ. ++32/2/299.11.11
Fax. ++32/2/299.38.91

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1.  Που άκουσαν οι Ευρωπαίοι να μιλούν για τη βία μέσα στην οικογένεια κατά των γυναικών ;

  2. Μέχρι ποιό σημείο εκτιμούν οι Ευρωπαίοι ότι είναι διαδεδομένο αυτό το φαινόμενο ;

  3. Ποιο επίπεδο βαρύτητας δίνουν οι Ευρωπαίοι στις διαφορετικές μορφές της ενδοοικογενειακής βίας ;

  4. Ποιες είναι οι μορφές της ενδοοικογενειακής βίας που διαπιστώθηκαν από τους Ευρωπαίους ;

  5. Θεωρούν οι Ευρωπαίοι την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών αποδεκτή ή μη αποδεκτή ;

  6. Ποιοι είναι οι παράγοντες που πρέπει να βοηθήσουν τις γυναίκες – θύματα της ενδοοικογενειακής βίας ;

  7. Γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι αν στη χώρα τους υπάρχει ειδική νομοθεσία που να αφορά στη βία μέσα στην οικογένεια εναντίον των γυναικών ;

  8. Ποια είναι τα μέσα που θα θεωρούσαν οι Ευρωπαίοι χρήσιμα στον αγώνα ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών ;

  9. Είναι ενήμεροι οι Ευρωπαίοι για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτόν τον αγώνα και εκτιμούν πως αυτή η παρέμβαση είναι απαραίτητη ;

  10. Ποιος είναι ο βαθμός γειτνίασης με τη βία μέσα στην οικογένεια ;

 

 

 

 

«Για κάποιες γυναίκες το μακιγιάζ δεν είναι ευχαρίστηση αλλά ανάγκη.»

 

ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ;

 

Ενώ μόνο το 4% των Ευρωπαίων δεν έχουν να ακούσει ποτέ να μιλούν για τη βία μέσα στην οικογένεια, 89% απέκτησαν γνώση για το θέμα έμμεσα από την τηλεόραση, 65% από τον τύπο και 44% από το ραδιόφωνο.

Κι ενώ το ένα τρίτο των Ευρωπαίων δηλώνει πως έχει συζητήσει το θέμα σε φιλικούς κύκλους, μόνο ένας στους πέντε θίγει αυτό το θέμα μέσα στον οικογενειακό του περίγυρο.

Άλλες πηγές πληροφόρησης που επιλέχθηκαν είναι τα βιβλία (18%), ο κινηματογράφος (17%) και ο εργασιακός χώρος (17%).

Ένα αποτέλεσμα που αξίζει να υπογραμμιστεί : μόνο 8% των ερωτηθέντων ανέφερε πως έχει ακούσει για το θέμα στο σχολείο, αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι μόνο ένα ποσοστό 15 με 20% του πληθυσμού που ρωτήθηκε συχνάζει ακόμα στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο. Όμοια, περίπου το 48% του δείγματος δεν εξασκεί κάποιο επάγγελμα ώστε να ενδυναμωθεί η απάντηση : “Ναι, μέσα στον εργασιακό μου χώρο.”

 

z1.jpg (52597 bytes)

Δείγμα UE15: 15.900 άτομα

 

 

 

 

 

«Η βία μέσα στην οικογένεια σπάστε τη σιωπή»

logoel.jpg (11623 bytes)

 

 

ΜΕΧΡΙ ΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΟΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ;

 

Στο ερώτημα αν οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι η βία μέσα στην οικογένεια κατά των γυναικών είναι ένα είδος βίας πολύ, αρκετά, όχι πολύ ή καθόλου διαδεδομένο στη χώρα τους, ένας πολίτης στους δύο (50%), θεωρεί ότι είναι «αρκετά διαδεδομένο», ένας στους τέσσερις (24%) ότι είναι «πολύ διαδεδομένο», 18% «όχι πολύ διαδεδομένο» και 1% «καθόλου διαδεδομένο», ενώ το 7% δεν παίρνει θέση.

z2.jpg (29881 bytes)

Δείγμα UE15: 15.900 άτομα

 

 

«Αν ψάχνετε για βοήθεια δεν θα τη βρείτε εδώ μέσα»

ΠΟΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ;

 

Η μελέτη συνέλεξε τις γνώμες των Ευρωπαίων για το επίπεδο βαρύτητας που καταλογίζουν σε πέντε μορφές βίας, δηλαδή, τη σεξουαλική βία, τη φυσική, την ψυχολογική, τον περιορισμό της ελευθερίας και τις απειλές για πράξεις βίας.

Τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα : Η σεξουαλική βία, θύματα της οποίας πέφτουν οι γυναίκες, θεωρείται ως «πολύ σοβαρή» από το 90% των ευρωπαίων πολιτών, η φυσική βία από το 87%, η ψυχολογική βία από το 65%, ο περιορισμός της ελευθερίας από το 64% και οι απειλές για πράξεις βίας από το 58%.

 

 

z3.jpg (29280 bytes)

Δείγμα UE15: 15.900 άτομα.

 

 

 

 

«Η βία μέσα στην οικογένεια είναι έγκλημα»

 

logoel.jpg (11623 bytes)

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ;

 

Καλούμενοι να επιλέξουν από μια λίστα με 12 πιθανές αιτίες άσκησης βίας, το 96% των ευρωπαίων πολιτών θεώρησε τον αλκοολισμό ως μια αιτία άσκησης βίας μέσα στην οικογένεια κατά των γυναικών, 94% ανακήρυξε ως αιτία την τοξικομανία, 79% την ανεργία, 75% τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, το 73% το γεγονός ότι ο ίδιος ο δράστης υπήρξε θύμα μιας μορφής οικογενειακής βίας, το 64% τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες από τους άνδρες, το 64% το γεγονός γενετικής προδιάθεσης για βίαια συμπεριφορά, το 59% τον τρόπο που είναι κατανεμημένες οι εξουσίες ανάμεσα στα δύο φύλα, το 57% το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, το 49% τα ΜΜΕ, το 47% τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και το 46% την προκλητική συμπεριφορά των ίδιων των γυναικών. Αυτός ο τελευταίος αριθμός δεν μπορεί παρά να συζητηθεί, όταν γνωρίζουμε πως το μισό περίπου του δείγματος αποτελείται από γυναίκες.

 

 

z4.jpg (66248 bytes)

Δείγμα UE15: 15.900 άτομα

 

 

 

 

 

«Τη χτυπάς κάθε φορά που αργεί να γυρίσει στο σπίτι

Προσπάθησε να πείσεις και το Δικαστήριο»

 

 

ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΤΗ ΒΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟΔΕΚΤΗ Η ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ;

 

Καλούμενοι να εκφραστούν για τον αποδεκτό ή μη αποδεκτό χαρακτήρα της βίας μέσα στην οικογένεια κατά των γυναικών, το 62% των πολιτών εκτιμά πως είναι “μη αποδεκτή σε κάθε περίπτωση, ΑΛΛΑ ΌΧΙ πάντα πονικά κολάσιμη”.

Μόνο το 2% θεωρεί πως είναι “αποδεκτή σε κάποιες περιπτώσεις”, λιγότερο από ένα τοις εκατό (0,7%) εκτιμά πως είναι “αποδεκτή σε όλες τις περιπτώσεις” και έν α2% δεν εκφράστηκε.

 

 

z5.jpg (33360 bytes)

Δείγμα UE15 : 15.900 άτομα

 

 

 

«Η βία μέσα στην οικογένεια σπάστε τη σιωπή»

logoel.jpg (11623 bytes)

 

ΠΟΙΟΙ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ – ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ;

 

Όταν κλήθηκαν ξανά να υποδείξουν από μια λίστα με εννιά πιθανούς παράγοντες, αυτούς που θα έπρεπε να βοηθήσουν τις γυναίκες – θύματα της βίας μέσα στην οικογένεια, το 96% των ευρωπαίων κρίνει πως η οικογένεια και οι φίλοι αυτών των γυναικών θα έπρεπε να τους προσφέρουν βοήθεια, το 93% θεωρεί πως αυτό θα έπρεπε να είναι αντικείμενο των κοινωνικών υπηρεσιών, το 91%των υπηρεσιών υγείας, το 86% της Πολιτείας, το 83%των δικηγόρων, το 80% εθελοντών ή φιλανθρωπικών σωματείων, το 65% θρησκευτικών ιδρυμάτων και το 64% των ΜΜΕ.,

Όλα τα αποτελέσματα είναι μπερδεμένα, μια παρέμβαση όλων των προσώπων και των ιδρυμάτων που εμπλέκονται κατακτούν την ψήφο των Ευρωπαίων που ρωτήθηκαν.

 

 

z6.jpg (45479 bytes)

Δείγμα UE15 : 15.900 άτομα

 

 

 

 

«Για τα γενέθλιά της χάρισες 14 ράμματα

Εξήγησέ το στο Δικαστήριο»

 

 

ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ;

 

Ενώ αυτοί που πιστεύουν πως υπάρχει στη χώρα τους μια ειδική νομοθεσία που αφορά στο «σωφρονισμό και την επανένταξη των ενόχων» δεν ξεπερνούν το 39%, το 42% πιστεύει πως δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία αναφορικά με «την πρόληψη της βίας στην οικογένεια κατά των γυναικών», το 45% των Ευρωπαίων, αντίθετα, πιστεύει πως υπάρχει νομοθεσία σχετική με «την κοινωνική βοήθεια των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας», το 51% σχετική με «τη νομική βοήθεια των θυμάτων» και το 58% με την «καταδίκη των ενόχων».

 

 

z7.jpg (53521 bytes)

Δείγμα UE15 : 15.900 άτομα

 

 

 

«Η βία μέσα στην οικογένεια είναι έγκλημα»

 

logoel.jpg (11623 bytes)

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ;

 

Όταν κλήθηκαν να διαλέξουν από μια λίστα από έντεκα δυνητικά μέσα για τον αγώνα ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών, αυτά τα οποία θα θεωρούσαν χρήσιμα, το 95% των Ευρωπαίων υποδεικνύει την καταδίκη των ενόχων, το 91% μια πιο αυστηρή εφαρμογή των νόμων που ήδη υπάρχουν, το 91% η διαπαιδαγώγηση των νέων για τον αμοιβαίο σεβασμό, το 89% ένα δωρεάν τηλεφωνικό νούμερο για τις γυναίκες που αναζητούν βοήθεια και συμβουλές, το 86% ενημερωτικά φυλλάδια που να απευθύνονται στις κακοποιημένες γυναίκες, το 86% πιο αυστηρούς νόμους, το 85% νόμους για να αποφεύγεται η διάκριση των φύλων, το 84% καμπάνιες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, 81% μια μικρή κάρτα με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης, 78% το να ενημερωθούν τα αστυνομικά τμήματα για τα δικαιώματα των γυναικών, το 65% το σωφρονισμό και την επανένταξη των ενόχων.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως από τη μία η καταστολή και από την άλλη ο σεβασμός των νόμων είναι τα δύο πιο δημοφιλή μέσα ανάμεσα στους ερωτώμενους.

Παρόλα αυτά η διαπαιδαγώγηση των νέων για τον αμοιβαίο σεβασμό λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Το 84% των Ευρωπαίων επιδοκιμάζει τις καμπάνιες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει πως αναγνωρίζουν έμμεσα την έλλειψη πληροφόρησής τους γύρω από το θέμα της οικογενειακής βίας.

Συλλέγοντας μόνο τα δύο τρίτα των ψήφων, ο σωφρονισμός και η επανένταξη των ενόχων είναι η επιλογή που συγκεντρώνει τις λιγότερες προτιμήσεις.

 

z8.jpg (76201 bytes)

Δείγμα UE15 : 15.900 άτομα

 

 

 

 

«Ένας άντρας που δεν μπορεί να ελέγξει την οργή του χρειάζεται βοήθεια»

 

 

ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΠΩΣ ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ;

 

Το 79% των πολιτών δεν έχουν λάβει γνώση των πολιτικών ή των μέτρων που έχουν προταθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της βίας μέσα στην οικογένεια κατά των γυναικών και το 12% δεν εκφράζει άποψη. Μόνο το 9% δηλώνει πως έχει γνώση του θέματος.

 

z9.jpg (12883 bytes)

Δείγμα UE 15 : 15.900 άτομα

 

Στην ερώτηση κρίσεως αν, κατά τη γνώμη τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει σίγουρα, πιθανώς, πιθανώς όχι ή σίγουρα όχι να εμπλακεί στον αγώνα ενάντια στη βία μέσα στην οικογένεια κατά των γυναικών , περισσότεροι από δύο πολίτες στους τρείς (67%) εκτιμούν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει «σίγουρα» να το κάνει, το 61% ότι πρέπει «πιθανώς» να εμπλακεί σε αυτόν τον αγώνα, εναντίον μόνο ενός 3%, που απαντά «πιθανώς όχι» και ενός 2% «σίγουρα όχι».

z10.jpg (19063 bytes)

Δείγμα UE15 : 15.900 άτομα

 

 

 

 

«Η βία μέσα στην οικογένεια σπάστε τη σιωπή»

logoel.jpg (11623 bytes)

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΓΕΙΤΝΙΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ;

 

Το 11% των Ευρωπαίων δηλώνουν πως γνωρίζουν μια γυναίκα που να έχει υποστεί μια μορφή βίας στην ιδιωτική της ζωή εκεί όπου εργάζονται ή σπουδάζουν, το 18% στη γειτονιά τους, το 19% στο περιβάλλον τους, στην οικογένειά τους.

Το 7% των πολιτών λένε πως γνωρίζουν κάποιο πρόσωπο που να άσκησε βία σε γυναίκα στην ιδιωτική της ζωή εκεί που εργάζονται ή σπουδάζουν, το 16% στη συνοικία τους, στη γειτονιά τους, 17% στο περιβάλλον τους, στην οικογένειά τους.

Οι περιπτώσεις των γυναικών θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας θα ήταν, λοιπόν, πιο διαδεδομένες από αυτές των δραστών που τις κακοποιούν.

Τα αποτελέσματα καθιστούν προφανές το γεγονός ότι η βία μέσα στην οικογένεια κατά των γυναικών, είναι πάνω από όλα ένα φαινόμενο, όμως όχι αποκλειστικά ιδιωτικό.

 

z11.jpg (26941 bytes)

Δείγμα UE15: 15.900 άτομα

 

 

 

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΣΤΑΝΤΑΡ 51.0

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

 

Ανάμεσα στο διάστημα 12 Μαρτίου και 4 Μαίου 1999, η INRA (EUROPE), ένα ευρωπαϊκό δίκτυο πρακτορείων έρευνας της αγοράς και της κοινής γνώμης, πραγματοποίησε το στάδιο 51.0 του ΕΥΡΟΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ ΣΤΑΝΤΑΡ μετά από αίτηση της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, DG Χ : ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ.

Το ΕΥΡΟΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 51.0 καλύπτει τον πληθυσμό που έχει εθνικότητα ενός από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηλικίας πάνω από 15 ετών, που κατοικούν σε κάθε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η βασική αρχή της δειγματοληψίας η οποία εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη – μέλη είναι μια αβέβαιη (σχετική) επιλογή πολλαπλών φάσεων. Σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, επιλέχθηκαν διαφορετικά σημεία στάσης με μια αναλογική πιθανότητα σχετική με το μέγεθος του πληθυσμού (με σκοπό την κάλυψη του συνόλου της χώρας) και με την πυκνότητα του πληθυσμού.

Για αυτόν το σκοπό, αυτά τα σημεία στάσης επιλέχθηκαν συστηματικά σε κάθε μία από τις «διοικητικές περιφέρειες», αφού προηγουμένως στρωματοποιήθηκαν κατά ατομική ενότητα και κατά περιοχή. Αντιπροσωπεύουν έτσι το σύνολο της επικράτειας των χωρών – μελών, σύμφωνα με το EUROSTAT-NUTS II και σύμφωνα με την κατανομή του πληθυσμού που κατοικεί σε κάθε χώρα σε περιοχές μητροπολιτικές, αστικές και αγροτικές. Σε κάθε επιλεγμένο σημείο στάσης επιλέχθηκε μια τυχαία διεύθυνση εκκίνησης. Οι υπόλοιπες διευθύνσεις ( κάθε Ν διεύθυνση) επιλέχθηκαν στη συνέχεια με τις διαδικασίες της «σύντομης οδού» με σημείο εκκίνησης την αρχική διεύθυνση. Σε κάθε νοικοκυριό, αυτός που απαντούσε επιλέχθηκε τυχαία. Όλες οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο στα σπίτια των ατόμων που απάντησαν και στην επίσημη εθνική γλώσσα.

 

 

 

ΕΥΡΟΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΣΤΑΝΤΑΡ 51.0

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

ΧΩΡΑ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΩΤΗΘΕNΤΩΝ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ x1000
Βέλγιο ΙΝRA BELGIUM 1.053 20/03-13/04 8,326
Δανία GfK DANMARK 1.001 20/03-04/05 4,338
Γερμανία (Αν.) INRA DEUTSCHLAND 1.013 19/03-14/04 13,028
Γερμανία (Δυτ.) INRA DEUTSCHLAND 1.022 15/03-14/04 55,782
Ελλάδα ΚΕΜΕ 1.010 12/03-21/04 8,793
Ισπανία INRA ESPANA 1.000 16/03-29-04 33,024
Γαλλία CSA-TMO 1.000 22/03-02/04 46,945
Ιρλανδία LANDSDOWNE
Market research 1.004 21/03-27/04 2,980
Ιταλία PRAGMA 1.000 22/03-16/04 49,017
Λουξεμβούργο ILReS 601 12/03-25/04 364,000
Ολλανδία NIPO 1.004 25/03-26/04 12,705
Αυστρία SPECTRA 1.005 22/03-19/04 6,668
Πορτογαλία METRIS 1.000 19/03-19/04 8,217
Φιλανδία MDC
MARKETING RESEARCH 1.109 23/03-22/04 4,165
Σουηδία GfK SVERIGE 1.001 25/03-24/04 7,183
Μεγάλη Βρετανία INRA UK 1.040 20/03-19/04 46,077
Βόρεια Ιρλανδία ULSTER
MARKETING SURVEYS 316 24/03-15/04 1,273

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΩΤΗΘΕΝΤΩΝ 16.179

 

 

Σε κάθε χώρα, το δείγμα συγκρίθηκε με τον κόσμο. Η περιγραφή του κόσμου στηρίζεται σε δεδομένα του πληθυσμού EUROSTAT. Για όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε μια διαδικασία εθνικής κατανομής (χρησιμοποιώντας κατανομές περιθωριακές και διασταυρούμενες), πάνω στη βάση αυτής της περιγραφής του κόσμου. Σε όλες τις χώρες , το λιγότερο το φύλο, η ηλικία, οι επαρχίες NUTS II και το μέγεθος των διαμερισμάτων έχουν εισαχθεί με τη διαδικασία της επανάληψης. Για τη διεθνή κατανομή (π.χ. τα μέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η INRA (EUROPE) ανατρέχει στους επίσημους αριθμούς του πληθυσμού, που είναι δημοσιευμένοι από το EUROSTAT στην Επετηρίδα των Στατιστικών Περιοχών (δεδομένα του 1997 ή του 1996). Οι πλήρεις αριθμοί του πληθυσμού που εισάγονται μέσα σε αυτή τη διαδικασία της εκ των υστέρων κατανομής, παρουσιάζονται πιο πάνω.

Τα αποτελέσματα των μελετών του Ευρωβαρόμετρου αναλύθηκαν και παρουσιάστηκαν με τη μορφή πινάκων, καρτελών δεδομένων και αναλύσεων. Για κάθε ερώτηση δίνεται ένας πίνακας δεδομένων που συνοδεύεται από την πλήρη ερώτηση στα αγγλικά και τα γαλλικά. Στην κορυφή της σελίδας· αυτά τα αποτελέσματα εκφράζονται σε ποσοστό υπολογισμένο πάνω στη συνολική βάση. Τα αποτελέσματα των ερευνών του Ευρωβαρόμετρου αναλύθηκαν από τη μονάδα Αναλύσεων της Κοινής Γνώμης (Ευρωβαρόμετρο) της Γενικής Διεύθυνσης Παιδείας και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Rue de la loi 200, B – 1049 Bruxelles. Aποσπάσματα των αποτελεσμάτων δημοσιεύθηκαν τακτικά στην ιστοσελίδα του διαδικτύου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής : http://europa.eu.int/en/comm/dg10/infcom/epo/polls.html

 

Όλες οι καρτέλες δεδομένων του Ευρωβαρόμετρου κατατέθηκαν στο Zentralarchiv (Universitδt Kφln, Bachemer strasse 40,D-50869 Kφln- Lindenthal, e-mail : Moschner@ibm.za.uni-koeln.de), και είναι διαθέσιμα μέσα από την τράπεζα δεδομένων CESSDA http://www.nsd.uib.no/cessda/europe.html

Eίναι στη διάθεση όλων των ινστιτούτων μελών του “European Consortium for Political Research” (Essex), του “Inter-University Consortium for Political and Social Research” (Michigan) και όλων των προσώπων που ενδιαφέρονται για την έρευνα στις κοινωνικές επιστήμες. Ενδιαφέρει να θυμίσουμε στους αναγνώστες πως τα αποτελέσματα μιας σφυγμομέτρησης είναι εκτιμήσεις των οποίων η ακρίβεια εξαρτάται από το μέγεθος του δείγματος και το ποσοστό που παρατηρήθηκε, όπως εξάλλου όλα τα ίσα πράγματα. Για τα δείγματα περίπου χιλίων (1.000) ερωτώμενων, το πραγματικό ποσοστό ταλαντεύεται στις ακόλουθες αποκλίσεις εμπιστοσύνης :

Παρατηρημένα ποσοστά 10% ή 90% 20% ή 80% 30% ή 70% 40% ή 60% 50%
Όρια εμπιστοσύνης ± 1,9% ± 2,5% ± 2,7% ± 3,0% ± 3 ,1%

Για να συλλέξετε συμπληρωματικές πληροφορίες για αυτή τη μελέτη, μπορείτε να επικοινωνήσετε:

La Commission Europιenne

Secteur Information Femmes

Τηλ: ++32/2/299.11.11

Fax : ++32/2/299.38.91